15 SEMNE ALE UNEI RELAȚII DE PRIETENIE TOXICE

Relațiile de prietenie toxice sunt precum otrava. Fie că o iei în doze mici sau mai mari, în cele din urmă va ajunge să te distrugă.

În cele ce urmează, vreau să împărtășesc cu voi câteva dintre caracteristicile unei relații de prietenie toxice.

Poate te gândești că relațiile toxice sunt ușor de identificat, însă câteodată lucrurile nu stau tocmai așa. Uneori ele sunt subtile – iar lucrul acesta le face să fie și mai periculoase.

Una e să știi că înghiți otravă și alta e să iei otravă în doze mai mici, fără să realizezi acest lucru – decât atunci când este prea târziu! De multe ori tocmai acea subtilitate este ceea ce face ca relațiile toxice să fie puțin mai greu de identificat.

SEMNE ALE UNEI RELAȚII DE PRIETENIE TOXICE

Lucrul important pe care nu trebuie să-l uiți legat de relațiile toxice este că ele sunt acele relații care te lasă să te simți stors și afectat pe plan mental și emoțional. Ele te fac treptat-treptat să nu mai ai nicio stimă de sine și îți jefuiesc siguranța pe care o aveai.

Poate că treci dintr-o relație toxică în alta fără ca măcar să-ți dai seama cum să le identifici. Sau poate că, din cauza experiențelor de care ai avut parte în trecut, te simți confortabil în astfel de relații, fără ca măcar să-ți dai seama că există și un alt fel de relații, sănătoase.

Însă, fie că ești sau nu într-o relație de prietenie toxică, e important să identifici semnele unei astfel de relații. Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont:

 • Ești mereu învinovățit pentru ceea ce ai făcut greșit, pentru că n-ai făcut îndeajuns sau pentru faptul că ești cine ești.
 • Simți că ești mereu motiv de critică pentru alții prin felul în care te îmbraci, prin ceea ce spui, prin ceea ce faci etc.
 • Cel cu care ești în relație devine mereu gelos și caută să aibă control asupra ta.
 • Simți că ești controlat de cealaltă persoană, în loc să ți se dea libertatea de a lua decizii de unul singur.
 • Simți să te îndepărtezi de relația propriu-zisă prin faptul că pe plan emoțional ești de cele mai multe ori stors și gol.
 • Conflictul este o parte obișnuită a unei relații, însă conflictul vostru pare că niciodată nu se rezolvă sau nu începe măcar să se schimbe cu ceva.
 • Cel cu care ești în relație niciodată nu-și asumă partea de vină în conflict, iar tu mereu simți că toată vina îți aparține ție.
 • Simți că vorbești în zadar – nu ești ascultat sau chiar nu ți se permite să-ți exprimi emoțiile sau nevoile.
 • Nu poți să ai încredere în cel cu care ești în relație din cauza faptului că faptele lui mereu te rănesc.
 • Ajungi să-i găsești scuze și să-i justifici prin acestea comportamentul, însă cu toate acestea nimic nu pare să se schimbe.
 • Ți-e foarte greu să vorbești despre preocupările sau nevoile tale, ca nu cumva să-l superi pe cel cu care ești în relație.
 • Tu ești cel care-și dă tot interesul pentru ca relația să meargă, iar celuilalt pare că nici nu-i pasă. Primești prea puțin în schimb.
 • Familia ta și prietenii tăi ți-au împărtășit îngrijorarea lor cu privire la cât de sănătoasă este relația în care ești.
 • Ți-e greu să stabilești niște limite clare în relație și continui să te implici închizând ochii în fața tuturor neajunsurilor.
 • Te simți tot mai mizerabil pe măsură ce continui în acea relație.

Relațiile toxice te pot doborî într-un fel în care nu multe lucruri pot s-o facă, din cauza faptului că relațiile sunt o parte atât de integrală a vieții noastre în calitate de făpturi omenești. Este important să identificăm semnele unei relații toxice și să începem să ne distanțăm de ele, să le punem stop, înainte ca să ne atașăm prea mult de ele.

Dacă simți că ești prizonier într-o relație toxică, ia aminte la aceste semne ale unei relații toxice și începe să faci câte un pas în a te distanța de ea, apropiindu-te astfel de acele relații care te încurajează.

Asumă-ți întreaga responsabilitate pentru viața ta asumându-ți responsabilitatea pentru relațiile tale.

Articol scris de Debra Fileta.

Articol tradus de Stoica Timotei.

Thanks to Jacob Boavista @jacobboavista for making this photo available freely on Unsplash https://unsplash.com/photos/ogl7a4dz9Ks

SFATURI CU PRIVIRE LA RELAȚII PENTRU CEI SINGURI
SEXUL, PORNOGRAFIA ȘI MASTURBAREA
Close Coșul meu
Recently Viewed Close
Close

Close
HVNLY
Categorii