5 SFATURI DESPRE CĂSĂTORIE FOARTE CUNOSCUTE CARE APROAPE MI-AU DISTRUS CĂSNICIA

Oamenii adoră să dea sfaturi nesolicitate despre căsătorie.

În mod special atunci când interacționează cu tineri căsătoriți. Îmi aduc aminte când John și cu mine aveam câteva luni de zile de la marea noastră zi – toți păreau că vor să ne ofere niște sfaturi profunde.

Însă problema este că multe dintre acele sfaturi au fost foarte teribile. Oribile. Sfaturi greșite. Atât de greșite, că dacă ar fi fost să le aplicăm în viața noastră, sunt convinsă că n-aș mai fi căsătorită de multă vreme.

Și, deși există anumite cărți extraordinare pe tema căsniciei și niște sfaturi fantastice pentru viața de familie (dacă eu însămi spun asta), însă trebuie neapărat să te asiguri că nu primești tot ce ți se spune și cauți imediat să aplici în viața ta, chiar dacă folosesc un limbaj care a devenit obișnuit în zilele noastre. Deoarece în anumite aspecte ale vieții, ceea ce funcționează pentru cineva nu înseamnă automat că va funcționa pentru toți.

Să-ți spun câteva dintre cele mai groaznice sfaturi legate de căsătorie pe care le-am auzit de-a lungul anilor:

5 SFATURI GROAZNICE LEGATE DE CĂSĂTORIE

#1: O SOȚIE FERICITĂ = O VIAȚĂ FERICITĂ

Am fost odată la un dineu unde un cuplu logodit a venit la mine cu una dintre cărțile mele, „Choosing Marriage” [„Alegerea Căsniciei”, n.t.], în mâini. Cei doi tocmai își luaseră angajamentul de a citi cartea împreună până să se căsătorească, iar cel care urma să devină mire s-a uitat la mine, s-a uitat la cartea pe care o ținea în mâini, s-a uitat la viitoarea lui soție, după care a spus: „O soție fericită înseamnă o viață fericită, nu-i așa?”

Nu, domnule, nu prea aveți dreptate! De fapt, este cu totul greșit să spuneți așa ceva! Și, dacă vei citi cartea pe care o ții în mâini o să-ți dai seama foarte rapid că nu așa stau lucrurile. Nu, nu i-am spus aceste lucruri atunci și acolo – însă aceste gânduri mi-au trecut prin minte.

M-am săturat să aud această expresie. Este o expresie care, cumva, ridică nevoile soției ca și cum ele ar fi singurul termostat pentru temperatura căminului.

Nu negăm faptul că în căsnicie suntem chemați să punem nevoile tovarășului nostru de viață mai presus de ale noastre. Suntem chemați să facem ca „noi” să fie mai măreț decât „eu”. Însă acest fel de sfat rău cu privire la căsnicie încurajează pasivitatea în bărbați și spiritul dominator în femei. Este de-a dreptul nesănătos să privești la căsătorie prin aceste lentile ale puterii inegale și cum aceasta se răsfrânge rapid în celelalte părți ale vieții.

Vrei o viață fericită? Atunci oprește-te din a o ridica pe EA, micșorându-te astfel pe tine sau viceversa. „Învață să vezi căsnicia prin formula NOI>EU.”

#2: FEMEILE SUNT INFLUENȚATE MAI MULT DE EMOȚII, PE CÂND BĂRBAȚII SUNT INFLUENȚAȚI MAI MULT DE CEEA CE VĂD

Iată o altă expresie care m-a năucit la cap în cursul anilor. De când mă știu, parcă mi-a fost forată în minte ideea că atunci când vine vorba de cum gândim sau ne exprimăm: bărbații sunt întotdeauna influențați mai mult de ceea ce văd, pe când femeile sunt influențate întotdeauna de emoții.

Problema cu această mentalitate este că pune AȘA o prăpastie largă între bărbați și femei!

Nu doar atât, ci acest lucru nu lasă loc de responsabilitate și stăpânire pe ceea ce suntem și pe ceea ce facem.

Bărbații sunt influențați pe cale vizuală, prin urmare ei mereu se luptă cu pornografia, vor sex și poftesc după alte femei.

Femeile sunt influențate prin emoții, așadar ele mereu vor face câte o dramă, vor avea de-a face cu emoții necontrolate și vor lua decizii bazate pe ceea ce simt.

M-am săturat de atâtea expresii rigide care ne pun în calea unor serii întregi de frământări pe care nu eram meniți să le avem.

Deși poate fi adevărat că un anumit gen (masculin sau feminin) tinde să expună anumite lupte, adevărul este că toți avem straturi ale acestor frământări! Punerea unor asemenea stereotipuri rigide nu lasă loc înțelegerii și conectării unuia cu celălalt în ceea ce privește împărtășirea frământărilor și experiențelor noastre.

Într-o căsnicie sănătoasă, femeia trebuie să-și ia responsabilitatea în mod deliberat pentru gândurile ei și să dea socoteală pentru lucrurile la care privește cu stăruință.

Bărbații trebuie să fie doritori să învețe cum să exprime într-un mod sănătos ceea ce simt.

Atât bărbații, cât și femeile sunt influențate de ceea ce văd și de emoțiile pe care le au, iar pentru aceasta trebuie să învețe să-I dea slavă lui Dumnezeu pentru felul în care pot face aceste lucruri.

#3: CUPLURILE CĂSĂTORITE TREBUIE SĂ-ȘI DEA ÎNTÂLNIRE CEL PUȚIN ÎNTR-O SEARĂ PE SĂPTĂMÂNĂ

În primii ani ai căsniciei noastre, soțul meu și cu mine pur și simplu nu ne permiteam să ieșim în oraș o dată pe săptămână. Până să apucăm să ne punem bani deoparte pentru combustibil, pentru masa în oraș și pentru o dădacă la copiii noștri – bugetul nostru iar ajungea pe roșu. În ultimii ani, jonglarea între cariere, slujire și cei trei copii pe care îi avem – toate acestea nu ne permit să ieșim în oraș în fiecare săptămână.

Nu IEȘIREA este soluția pentru o căsnicie sănătoasă. INTRAREA este soluția.

La ce mă refer? Mă refer la faptul că nu contează de cât de multe ori ieșim în oraș împreună, ci cât de des suntem atrași unul de celălalt. În mărturisire, în comunicare, în rezolvarea unui conflict, în încurajarea reciprocă, în slujirea unul altuia, în a ne face unul pe celălalt să se simțim speciali.

Mai puțin cade accentul pe a te îmbrăca și a ieși în oraș, oricât de distractiv și important ar putea fi din când în când, deoarece ceea ce dă valoare unui cuplu este acea dorință de a merge mai în profunzime și de a-ți da mai mult silința în ce privește comunicarea și legătura cu tovarășul tău de viață în mod regulat. Cuplurile căsătorite nu au nevoie de o seară pe săptămână ca să iasă undeva în oraș pentru a avea o căsnicie sănătoasă, ci au nevoie să învețe să-și dea întâietatea unul altuia în fiecare zi. Îmi doresc ca cineva să-mi fi spus aceste lucruri cu multă vreme înainte!

4#: GĂSEȘTE PE CINEVA CARE SĂ TE COMPLETEZE

Acest sfat îngrozitor ar fi ruinat complet căsnicia mea și lucrul acesta ar fi deoarece eu încă aș fi fost singură dacă îl puneam la inimă. Avem o perspectivă romantizată nepotrivită cu privire la căsnicie atunci când o privim prin lentilele a ceva ce ne „completează”.

O astfel de perspectivă ne păcălește să gândim că noi suntem oameni pe jumătate plini, având nevoie de cineva care să ne umple. Însă gândul acesta pune o presiune mult prea mare pe orice om, deoarece nu este nimeni care să ne poată dărui ceea ce avem nevoie ca să ne umplem. Când intrăm într-o relație cu mentalitatea că persoana respectivă o să ne completeze, noi ne deschidem mai degrabă la o relație caracterizată de codependență, nicidecum la una caracterizată de interdependență.

Însă ascultă-mă bine: CODEPENDENȚA NU ESTE ACELAȘI LUCRU CU UNITATEA.

Nu intrăm în căsnicie din nevoie, intrăm în căsnicie din dragoste. Nu intrăm în căsnicie deoarece suntem incompleți unul fără celălalt, ci intrăm în căsnicie deoarece suntem mai buni împreună.

#5: CĂSNICIA ESTE DESPRE FERICIREA TA ȘI NU AR TREBUI SĂ FII CU CINEVA DACĂ NU EȘTI O PERSOANĂ FERICITĂ

Acest jargon a devenit o parte atât de comună a culturii noastre, că am auzit odată pe cineva la televizor spunând (referitor la faptul dacă va renunța sau nu la căsnicia lui): „Eu nu ar trebui să fiu cu cineva dacă nu sunt fericit…”, iar când am auzit acest lucru am simțit că toate mi se întorc prin stomac.

Ce reflectare potrivită a unei societăți centrate pe sine în care locuim, unde fiecare crede că scopul său principal în viață este obținerea PROPRIEI fericiri. Ce fel limitat și superficial de a trăi!

Căsnicia nu este despre fericirea ta, ci este despre ceva mult mai măreț. Și mult mai bun.

Trăim într-o lume care DISPREȚUIEȘTE partea jertfitoare a căsniciei… și încearcă s-o înlăture cu orice preț. Oamenii învață să lovească pentru a obține o putere, să controleze și să fie ei superiori într-o relație; ne spun să facem ce simțim noi că este corect și să nu tolerăm altceva mai prejos. Ei ne păcălesc și ne fac să credem că dragostea se manifestă prin a face ceea ce ne face fericiți.

Însă dragostea, cea autentică, de cele mai multe ori nu este o faptă – o decizie – nu un simplu sentiment.

Dacă urmează să te căsătorești având acest scop principal, doar de a fi fericit, atunci vei fi foarte dezamăgit. Fiindcă, fie că-ți place sau nu, va veni un moment, o zi, o săptămână sau chiar un anotimp în căsnicia ta când probabil nu vei fi fericit.

Căsnicia nu este pur și simplu despre fericirea ta, ci este despre dragostea necondiționată. Este despre a alege să iubești, în loc de a alege să nu iubești.

Nu te căsători cu cineva care „te va face fericit”, ci căsătorește-te cu cineva pe care îl vei iubi și care te va iubi indiferent de ceea ce viața o să vă scoată în cale.

Nu toate sfaturile referitoare la căsnicie sunt și sfaturi bune. Fă-ți un pustiu de bine și învață să le discerni cum trebuie.

Articol scris de Debra Fileta.

Articol tradus în română de Stoica Timotei.

Credit poză: https://unsplash.com/photos/CoRa42ybY8I

CE SĂ FACI CÂND EL SAU EA NU MAI ESTE VIRGIN(Ă)?
CE SĂ FACI CÂND EȘTI CĂSĂTORIT ȘI EȘTI ATRAS DE ALTCINEVA, NU DE TOVARĂȘUL DE VIAȚĂ?
Close Coșul meu
Recently Viewed Close
Close

Close
HVNLY
Categorii