CÂT DE DEPARTE ESTE PREA DEPARTE: BARIERE FIZICE

ATINGEREA

Atingerea este pur și simplu experiența de care ai parte atunci când ești aproape de cineva. Atingerea are menirea de a trezi ceva în noi. Fie că este pentru a clădi încredere sau pentru a stârni o plăcere, atingerea este un mijloc puternic prin care ne conectăm unii cu alții.

Obișnuim să nu vorbim despre acest subiect și le permitem doar anumitor oameni să ne atingă. Lucrul acesta este unul bun. Totuși, când vine vorba despre idealurile romantice, tindem să ne gândim la faptul că atingerea ar trebui să aibă loc într-un mod spontan. Să-i furi un sărut persoanei iubite, să o prinzi de mână, să îmbrățișezi pe cineva… mass media a făcut „o treabă bună” gândindu-se că atingerea hotărâtă sau chiar agresivă este cel mai romantic mod al interacțiunii dintre oameni. Ea ne spune: „Fă-o! Ce mai aștepți?! Nu vezi că și cealaltă persoană vrea?”

Din păcate, această perspectivă a creat în mintea și inima multora un ideal ireal. Mulți oameni cred că au nevoie de cineva care să știe ce vor și care le împlinește dorințele. Adică, chiar o face. Toate acestea sunt bune până când cineva trece dincolo de bariere, împinge lucrurile mult prea departe sau ia ceva ce nu este de vânzare. Sau până când ratează o ocazie extraordinară cu un tip sau o tipă, deoarece nu s-au comportat cum ar fi trebuit.

Trebuie să înțelegem că există o mulțime de modalități prin care să-i arăți cuiva că-l dorești sau să-l faci să se simtă special. Aceasta este o adevărată problemă pentru femeile tinere care le permit bărbaților să le atingă, deoarece atunci când sunt atinse, lucrul acesta le face să se simtă dorite și iubite. Ele le permit bărbaților să le atingă, deoarece cred că doar așa îl pot ține pentru ele.

ATINGEREA NU TREBUIE NICIODATĂ SĂ DEPĂȘEASCĂ NIVELUL DE ÎNCREDERE PE CARE ÎL AI FAȚĂ DE CINEVA. TREBUIE SĂ ÎNȚELEGEM FAPTUL CĂ ATINGEREA (AȘA CUM AM VĂZUT-O MAI SUS) ÎI LEAGĂ PE OAMENI ÎMPREUNĂ, FIE CĂ VREM SAU NU SĂ ACCEPTĂM ACEST LUCRU.

Nu ar trebui să furăm săruturi. Trebuie să ne cerem permisiunea înainte de a atinge pe cineva, în mod special dacă încă lucrăm la capitolul încrederii. Știu, lucrul acesta nu-ți pare că sună atractiv, însă respectul, cinstea și integritatea ar trebui să fie lucruri atractive pentru fiecare dintre noi. Capacitatea de a avea bariere pune la loc de cinste aceste lucruri și îi face și pe ceilalți din jurul nostru să le respecte, iar lucrul acesta reprezintă calea înspre o relație sănătoasă.

Mulți dintre noi au impresia că a fi îndrăgostit de cineva este același lucru cu a-ți pierde controlul. Câți oameni n-au auzit lucruri de genul: „O, el nu are mintea limpede. Este îndrăgostit!” Nu așa ar trebui să stea lucrurile! Dumnezeu în mod sigur nu ne-a făcut astfel. El n-a spus: „Ți-am dat putere, dragoste și o minte limpede, însă mintea o ai limpede până te vei îndrăgosti. Când te vei îndrăgosti o vei lua razna. Acele sentimente îți vor controla toată viața. Succes!”

E absurd să gândești astfel! Însă mulți oameni au impresia că nu au niciun control, nu mai au capacitatea de a gândi clar atunci când sunt îndrăgostiți. Unii dintre noi au experimentat și ei acea zăpăceală (care poate fi un lucru minunat până la un punct), însă nu trebuie să ne lăsăm înrobiți de ea. Ne-am pierdut capacitatea de a fi ca Hristos atunci când am cedat în fața dorințelor, idealurilor sau emoțiilor noastre. Dorințele noastre nu sunt împăratul nostru. Așa cum voi încerca să explic în următoarea secțiune, nu sufletul nostru este sursa ultimă a adevărului, deoarece Îl avem pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu care locuiește în noi.

Adevărul este că atingerea este ceva cu implicații adânci. Intimitatea fizică înainte de căsătorie va duce relația ta într-un loc în care nu-i pregătită să fie. Este foarte greu să dai înapoi când ajungi la un nivel pe care nu-l poți susține. Singurul mod în care poți continua o relație ajunsă în acest punct este să continui intimitățile fizice. Mulți dintre noi au experimentat acest lucru: ne simțim deconectați de persoana iubită dacă nu avem intimitate fizică.

Să îți dau un exemplu. Să spunem că ești într-o relație în care nu a existat nicio intimitate emoțională stabilită de la început, ci mai mult a fost doar intimitatea fizică. Acum, după câteva luni de zile, vezi că lucrurile nu mai sunt atât de uimitoare și îți dai seama că relația dintre voi nu este una profundă. Intimitatea fizică este singurul mod în care te simți aproape de iubitul tău/iubita ta și simți o conexiune între voi. Va fi foarte tentant să încerci să reaprinzi acea scânteie, acea puternică legătură pe care ați avut-o odată, aruncând combustibil pe foc (sărutându-vă sau chiar având o intimitate fizică). Într-un astfel de scenariu, trebuie să te avertizez: aceasta este o pantă alunecoasă care te va duce într-un teritoriu periculos. De fiecare dată când folosești contactul fizic pentru intimitate și relație, vei avea nevoie de ceva puțin mai riscant sau mai intens pentru a simți din nou aceeași senzație ca înainte. De fiecare dată te vei arde la fel ca mai înainte și vei ajunge să te plictisești și să nu te mai simți satisfăcut. Cel mai bine ar fi să lași acel foc să se stingă pentru a putea reclădi relația pe ceva mult mai substanțial și mai trainic (cum ar fi încrederea, comunicarea sănătoasă și interesele comune), decât să încerci să continui relația în același fel. A te da înapoi și a restabili barierele nu este un lucru imposibil, însă pentru aceasta ai nevoie de înțelepciune, o bună comunicare și o viziune pentru succes care să vă țină încă de la început în limitele barierelor pe care vi le-ați impus.

Oricare ar fi nivelul relației în care ești: ținere de mână, sărutări sau alte forme ale intimității fizice, nu uita: totul începând de la ținerea de mână până la actul fizic intim – toate interacțiunile fizice – vor elibera un anumit nivel de reacție chimică în trup. Când încerci să-ți stabilești barierele, fie-ți milă de tine. Caută să-ți cunoști slăbiciunile și păzește-te cu toată puterea ta.

CÂT DE DEPARTE ESTE PREA DEPARTE?

Când vine vorba de relațiile fizice, fiecare (mai ales tinerii din biserică) întreabă: Care este linia de demarcație între ce este permis și ce este interzis? Cât de departe pot merge și totuși să rămân curat? Ce spune Dumnezeu cu privire la acest aspect.

Biblia nu este foarte bogată cu informații la acest aspect. Ea nu ne spune în mod specific ce anume avem voie sau nu să atingem sau care sunt limitele. Avem voie să atingem mâna până la încheietură sau putem să o atingem și după încheietura palmei? Avem voie să atingem doar ceea ce nu este acoperit de haine? Ce putem face atunci când suntem la o întâlnire? Dar ce avem voie să facem după ce ne-am logodit? Cu toate că nu pot veni cu răspunsuri specifice la aceste întrebări din Biblie, pot totuși să-ți ofer puțină lumină. Singurul loc din Scriptură unde se vorbește mai mult despre intimitatea fizică dintre un bărbat și o femeie este în cartea Cântarea Cântărilor. Nu lăsa ca metaforele și comparațiile ciudate pe care le întâlnești în carte să te facă să n-o mai citești – ea are un mesaj puternic:

„Vă pun să jurați, fiice ale Ierusalimului, pe gazelele sau pe cerboaicele câmpului: dacă stârniți și dacă treziți iubirea până nu-i face ei plăcere…” (Cântarea Cântărilor 2:7, NTR).

Pe gazelele sau pe cerboaicele câmpului?!? Ce-i cu animalele astea menționate aici?! Liniștește-te, este foarte simplu. Dă-mi voie s-o spun așa:

„Dați-mi voie să vă avertizez, iubiților, Mireasă a lui Hristos, cu toată blândețea – nu stârniți dragostea, nu vă lăsați conduși de pornirile trupului vostru, nu mergeți acolo, decât doar atunci când va veni vremea.”

Nu este nimic mai chinuitor decât să fii nevoit să te lupți împotriva întregii tale ființe, împotriva pornirilor firești ale trupului tău și să oprești toate aceste porniri încă din fașă. Iată de ce singura mea sugestie concretă este să înveți care sunt lucrurile care te stârnesc și să le folosești abia în noaptea nunții.

Nu cred că este greșit dacă spun că Dumnezeu a pus aceste lucruri în noi care să ne stârnească. Nimeni nu poate face o delimitare generală a acestora, fiindcă ele pot diferi de la om la om. Din acest motiv, tu trebuie să identifici ce anume te stârnește și care sunt convingerile tale personale.

Știu că unii dintre voi poate sunteți puțin agitați la citirea acestor lucruri, sperând niște instrucțiuni mai specifice decât acestea. De ce Dumnezeu nu ne-a explicat în scris mai multe lucruri legate de pornirile trupului nostru? Deoarece El vrea să fie într-o relație personală cu noi, nu doar să ne dea niște reguli. El vrea să vadă cum creștem în maturitate față de El. Niciun copil nu a devenit un adult responsabil prin simpla ascultare a unor reguli. Noi creștem pe măsură ce învățăm să gândim în mod înțelept și luăm decizii bune.

Motivul pentru care Dumnezeu nu ne-a dat „Cele zece porunci ale întâlnirii dintre un băiat și o fată” este deoarece capacitatea noastră de a avea o relație strânsă cu El este mult mai importantă decât „a trăi ca la carte”. Dumnezeu ți-a dat responsabilitatea de a lua decizii înțelepte pentru viața ta. Lui Îi place să te vadă că gândești și că alegi să crești, că înveți din greșeli și că crești în înțelepciune. El are încredere în tine. El nu-Și face griji că vei aluneca. El ți-a dat Duhul Sfânt care să te ajute să umbli în putere, dragoste și înțelepciune, deoarece vrea ca să înveți ce înseamnă să fii în relație cu El în calitate de copil al Său, nu doar să respecți niște reguli ca un sclav. În această călătorie a descoperirii neprihănirii și sfințeniei, El ne oferă o libertate deplină, cu scopul de a umbla pe frânghia vieții noastre încrezători că dacă vom cădea, El va fi plasa pe care vom cădea ca să fim în siguranță.

Pe scurt, Dumnezeu vrea să aibă o relație cu noi. Nu-i nimic greșit dacă nu ești încă sigur de ce anume înseamnă acest lucru. La fel ca orice altă relație pe care o ai, înțelegerea și încrederea se clădesc în timp. Când vine vorba de sex, dacă te întrebi cât de departe poți merge, întreabă-te mai degrabă ce înseamnă curăția pentru tine. Ce înseamnă virginitatea pentru tine? Sunt ele rezumate doar la o listă cu ce să faci și ce să nu faci sau ele se rezumă la dorința de a fi tot mai aproape de Dumnezeu? Ceea ce trebuie să faci este să înțelegi ce anume vrea Dumnezeu să faci și să-ți concentrezi viața pe împlinirea voii Lui.

Articol scris de Havilah Cunnington.

Articol tradus în română de Stoica Timotei.

Credit poza: Devon Divine – Unsplash.com

NU EȘTI O VICTIMĂ A ATRACȚIEI TALE!
SE POATE VINDECA O CĂSNICIE DISTRUSĂ?

Comentarii (1)

  1. Pingback: clindamicina 300 mg in english

Comments are closed.

Close Coșul meu
Recently Viewed Close
Close

Close
HVNLY
Categorii