Am primit un e-mail referitor la virginitate: un tânăr este tulburat de păcatele sexuale din trecutul prietenei lui.
Era nesigur dacă ar fi trebuit să facă un pas mai departe sau nu în relație cu cineva care a avut un trecut activ din punct de vedere sexual.
Vocea lui este doar una din mulțimea de sute de tineri și tinere pe care le întâlnesc și pe care le consiliez și care s-au împotmolit în dezamăgirea din inima lor la faptul că nu există reciprocitate cu tovarășul lor în ceea ce privește puritatea sexuală din viața lor.
Poate că și tu te găsești într-o situație asemănătoare când vine vorba despre curăția sexuală: Te-ai păstrat pentru căsătorie, însă te întâlnești cu cineva care nu s-a păstrat curat.
Este clar faptul că a lăsa în urmă trecutul sexual al partenerului continuă să-i facă pe mulți creștini să greșească, lucru ilustrat foarte bine prin mărturisirile controversate din cartea „Real Marriage” [„Adevărata căsnicie”, n.t.], scrisă de Mark și Grace Driscoll. În această carte, ei discută relația lor în lumina reflectorului, inclusive anumite momente dificile din relația lor și efectele pe care sexul premarital îl are asupra căsniciei lor.
Se pare că subiectul legat de trecutul sexual este încă unul care lasă cicatrici adânci și răni dureroase, chiar și în generația noastră unde, din păcate, virginitatea nu mai este o normă în toate relațiile.
Trecutul sexual nu este cel mai important lucru
Sunt momente în care noi, ca oameni, ajungem să fim atât de fixați pe anumite detalii, încât nu mai reușim să vedem imaginea de ansamblu. În cazul nostru, al creștinilor, unul dintre aceste domenii care a fost afectat negativ de perspectiva noastră îngustă este subiectul curăției sexuale.
Curăția sexuală este fără nicio îndoială un lucru foarte important. Dumnezeu nu l-ar fi menționat din nou și din nou pe paginile Scripturii dacă n-ar fi fost așa. El știe durerea și devastarea pe care actul sexual într-un cadru nepotrivit le poate cauza unei relații atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Am scris mai multe lucruri despre această perspectivă în capitolul 8 al cărții mele intitulată „True Love Dates” [„Adevărata dragoste își dă întâlnire”, n.tr.], capitol intitulat „Why Sex Matters” [„De ce sexul contează”, n.t.]. Totuși, în calitate de creștini trebuie să nu uităm că, deși sexul este o piesă importantă din puzzle-ul unei căsnicii înfloritoare, nu este nicidecum cel mai important factor.
Dacă te-ai împotmolit deoarece ești rănit din cauză că ai aflat de trecutul sexual al partenerului tău sau dacă te simți tu însuți încătușat de trecutul tău, iată câteva lucruri importante pe care să le consideri înainte de a face următorul pas în relația pe care o ai.
1. Trecutul nostru sexual este un simptom al persoanei care am fost în trecut, nu neapărat o reflectare a persoanei care suntem astăzi.
Când consiliez cupluri tinere, acesta este punctul de la care pornesc, indiferent de problema care urmează a fi discutată. Cu toate că trecutul unei persoane contribuie mult la dinamica persoanei care este acum, cel mai important factor pe care ar trebui să îl luăm în seamă este să te gândești la cine stă în fața ta acum. Am văzut o mulțime de tineri care au renunțat la o potențială relație solidă pe motiv că ei nu pot accepta ideea de a se căsători cu o persoană care nu mai este virgină. Pe de altă parte, am văzut o mulțime de relații începute pe baza purității sexuale a amândurora, însă în schimb aveau o mulțime de alte lucruri disfuncționale mai majore care au fost trecute cu vederea și pur și simplu și nu erau văzute atât de importante în comparație cu ceea ce era în lumina reflectorului lor: „puritatea”. Acesta cred că este punctul în care tendința noastră de a închide ochii la detalii poate fi cu adevărat devastatoare.
Pe lângă domeniul trecutului sexual al celuilalt, trebuie să ții cont și de ce persoană a ajuns să fie în prezent. Noi slujim unui Dumnezeu al harului și milei, unui Dumnezeu care ne smulge din viața noastră veche și egoistă și ne plantează în pământul sfințeniei și al neprihănirii. Pentru cei care sunt într-o relație autentică cu Isus, trecutul lor sexual nu mai este ceva care să-i definească în acest punct. Ei acum sunt definiți de relația lor cu Isus Hristos, relație care ar trebui să se reverse din fiecare parte a ființei lor din prezent – să-i crească, să-i sfințească, să-i maturizeze și să-i echipeze să devină persoana pe care Dumnezeu i-a chemat să devină. Caută acea relație umplută de Duhul Sfânt în fiecare domeniu al vieții unui posibil tovarăș de viață și fă ca aceasta să fie sursa luării deciziilor când vine vorba despre punerea temeliei pentru o relație cu cineva de sex opus. Curăția este o stare a inimii, a minții și a duhului, nu doar ceva de natură fizică. Ce fel de viață trăiește partenerul tău aici și acum?
2. Incapacitatea noastră de a ierta trecutul sexual al partenerului nostru (sau chiar al nostru) poate fi un semn al unei probleme a inimii care nu are nimic de-a face cu sexualitatea.
Am auzit odată pe cineva care spunea că cel care nu poate să se ierte pe el însuși pentru trecutul său nu se luptă cu păcatul vinei, ci cu păcatul mândriei. Mândria este vocea care ne spune că ceea ce am făcut este un păcat prea mare ca să mai poată fi acoperit de harul lui Dumnezeu. Altfel spus, păcatele noastre ar fi mai puternice decât sângele care a curs la Calvar. Mândria este de asemenea la rădăcina inimii unui om care nu-l poate ierta pe celălalt din cauza păcatelor care au fost făcute împotriva lui.
Dacă ești blocat din cauza trecutului sexual al partenerului tău, trebuie să te întrebi dacă ai acceptat și ai înțeles cu adevărat harul lui Dumnezeu în viața ta. Lucrurile stau exact ca în pilda robului nemilos din Matei 18, care a avut o datorie imensă ce i-a fost ștearsă, dar care n-a putut să ierte o mică datorie a cuiva pe care o avea față de el. Deși trecutul tău poate arăta diferit față de trecutul partenerului tău, harul lui Dumnezeu v-a acoperit pe amândoi. Dacă nu poți învăța să-ți iubești partenerul acoperindu-l în har, atunci puritatea trupului are o prioritate mai mare în viața ta decât puritatea inimii. Dacă îmi aduc aminte corect, Domnul Isus mereu privește la inimă (vezi Ioan 8:1-11).
3. Trecutul nostru sexual ne va afecta mereu, cu toate că nu trebuie să ne bântuiască mereu.
Nu vreau să sugerez în niciun fel ideea că cei care au un trecut activ sexual sunt scutiți de orice consecință, deoarece lucrul acesta este cât se poate de neadevărat. Întrebați orice cuplu căsătorit care își bazează relația pe Hristos și în cadrul căruia unul dintre cei doi a fost activ sexual în afara căsătoriei, iar ei amândoi vor putea să-ți spună ce fel de consecințe a avut acest lucru asupra relației lor. Cei care au stârnit și au trezit dorințele sexuale ale partenerului lor înainte de căsătorie vor aduce o componentă în plus în căsnicie care, fără îndoială, va fi adăugată la lista „lucruri de rezolvat”. Acestea fiind spuse, oricine intră în viața de familie aduce cu el/ea lucrurile de rezolvat, fie că e vorba de un trecut activ sexual, probleme de familie, alte păcate din trecut, probleme cu cheltuirea banilor, lipsă de comunicare și multe alte lucruri. Cine dintre noi este desăvârșit când vine vorba de puritatea minții, trupului și sufletului? Chiar dacă aceste lucruri par să aibă un efect în relația noastră, ține de noi dacă permitem efectelor lor să aducă binecuvântări sau frământări în relația noastră.
Când vine vorba de puritate, cred că ne va fi de mare folos să ne amintim să privim la imaginea de ansamblu. Fără îndoială că Isus ne cheamă să trăim o viață pură pe plan sexual. El iubește relațiile și dorește ca noi să intrăm într-o relație cu cât mai puține bagaje și cât mai mică durere posibilă, deoarece El știe dificultățile care apar atunci când doi oameni imperfecți devin una. Având lucrul acesta în minte și cunoscând defectele și natura noastră păcătoase, El totuși ne iubește, ne primește înapoi din nou și din nou și ne dă puterea de a trăi o viață în sfințenie și neprihănire aici și acum.
Caută acel fel de curăție în urmărirea unei relații: o curăție care pătrunde fiecare parte a vieții din prezent a partenerului tău: minte, trup și suflet; o curăție care este dictată de cei care sunt în Hristos astăzi, nu dar de locul de unde vin și o curăție care face loc harului, milei și iertării. Deoarece, sincer să-ți spun, acestea sunt calitățile de care vei avea cea mai mare nevoie în căsnicie – mai presus de orice.
Articol scris de Debra Fileta.
Articol tradus în română de Stoica Timotei.
Credit poză: https://unsplash.com/photos/CoRa42ybY8I