ÎNTREBĂRI REALE:
Sunt o femeie care Îl iubește pe Isus, mamă a patru copii care sunt în școala primară – copii preadolescenți – și chiar și mai dramatic, sunt soția unui bărbat care a părăsit identitatea de bărbat homosexual și a trăit ca heterosexual în ultimii peste 15 ani. Așadar, subiectul despre LGBTQ este un subiect des întâlnit când luăm cina. Petrecem, de asemenea ore întregi în fiecare zi arătându-ne dragostea față de cei care au un trecut legat de LGBTQ.
Și, cu toate acestea, înțeleg foarte bine emoțiile și ezitările pe care le au cei mai mulți părinți când se văd nevoiți să vorbească cu copiii lor despre problemele ce țin de LGBTQ, dar care nu știu cum s-o facă. Dacă ești ca mine, ai convingerea că trebuie să-i îndrepți pe copiii tăi înspre o perspectivă biblică despre lume și viață, însă ai și compasiune și arăți har față de cei care au un stil de viață ce diferă de al tău și nu vrei să-i ofensezi. Este înspăimântător să știi ce să spui, însă pare mult mai ușor să încerci să eviți cu totul o astfel de discuție.
RĂSPUNSUL MEU:
Să începem să vorbim despre acest subiect. Lumea vorbește despre LGBTQ cam la tot pasul – așa că de ce n-am face-o și noi? Să vorbim cu copiii noștri despre rânduiala lăsată de Dumnezeu cu privire la familie. Să vorbim cu ei când sunt adolescenți despre inima Lui pentru cei din comunitățile LGBTQ – înainte de a întâlni o persoană gay. Să menționăm cuvinte cum ar fi „gay”, „lesbiană” și „transsexual” când luăm cina împreună. Să ne oprim din a ține un scut în fața copiilor noștri în încercarea de a păstra undeva departe de ei astfel de discuții și, în schimb, să începem să-i echipăm să poată mânui armele puternice ale adevărului cu dragoste și a compasiunii radicale pentru oamenii răniți din generația lor.
Iată trei lucruri de care trebuie să ții cont când vorbești cu oricare dintre copiii tăi despre lucruri ce țin de problemele cu LGBTQ.
ȚINE CONT DE ACESTE LUCRURI ATUNCI CÂND VORBEȘTI CU COPIII TĂI:
1. FII NATURAL. Când vorbești cu copiii tăi, indiferent de vârsta lor, încearcă să nu fii mult prea serios. Nu spune lucruri cum ar fi: „Trebuie să vorbesc cu voi, copii, despre niște lucruri foarte dificile.” Nu te purta emoționat în prezența lor. Copiii sunt foarte receptivi și pot imediat să observe aceste tensiuni. Dacă te porți natural, garda lor va fi lăsată jos și s-ar putea să fie mai sinceri cu tine și să asculte mai bine.
2. MODELEAZĂ BUNĂTATEA. Nu uita, stilul homosexual al celor mai mulți oameni vine pe fondul respingerii, neînțelegerii sau chiar unui abuz fizic sau sexual de care au avut parte. Ajută-i pe copiii tăi să înțeleagă că oamenii homosexuali au o valoare care trebuie accentuată. Isus a murit pentru ei, așa cum a murit și pentru noi toți. Ei merită să-i tratăm cu toată bunătatea pe care le-o putem oferi.
3. NU DILUA ADEVĂRUL. Copiii noștri cresc într-o vreme când mulți oameni (din păcate chiar și biserici – în Occident în mod special) spun că homosexualitatea este ceva normal și bun. Într-un astfel de context, ar putea fi o luptă pentru copiii noștri să înțeleagă faptul că homosexualitatea reprezintă o încălcare a rânduielii lui Dumnezeu cu privire la familie și la moralitate, așa că asigură-te că le prezinți în mod clar și regulat standardele morale ale lui Dumnezeu – ori de câte ori copiii tăi au nevoie să le audă. Împărtășește cu ei întâmplări pline de speranță sau mărturii în care Dumnezeu a făcut lucruri imposibile sau a eliberat anumiți oameni. În felul acesta împărtășești cu ei întâmplări reale ale transformării, nu doar lucruri banale. Adu-le aminte de faptul că Dumnezeu nu ne oferă anumite reguli (cum ar fi: „nu practica homosexualitatea”) pentru că ar fi rău și nemilos cu noi. El ne dă astfel de reguli pentru binele nostru.
PONTURI DESPRE CUM SĂ TE APROPII DE COPIII TĂI ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTA LOR ATUNCI CÂND LE ÎMPĂRTĂȘEȘTI ACESTE LUCRURI:
VÂRSTA 0-5 ANI:
De regulă, acești copii nu au nevoie să audă toate aceste lucruri legate de ce înseamnă să fii gay sau transsexual (decât doar dacă intră în contact în mod regulat cu un copil care își manifestă astfel de înclinații). Sfatul meu este să stabilești cu el o înțelegere a planului lui Dumnezeu cu privire la celula familiei. Vorbim cu copiii noștri mult despre felul în care Dumnezeu a creat familia și de ce El a hotărât ca familia să aibă câte o mamă și un tată. Apoi îi putem întreba: „Ce ar fi viața ta fără tatăl tău? Dar fără mama ta?” Îi ascultăm spunând tot ce au de spus, apoi le răspundem. Putem citi cartea Geneza cu ei și să le vorbim despre motivul pentru care Dumnezeu a creat bărbatul și femeia și de ce Dumnezeu a hotărât ca structura unei familii să fie compusă dintr-o mamă și un tată.
VÂRSTA 5-11 ANI:
Scopul aici este de a începe conversația și de a-i asigura că le sunteți alături și sunteți în măsură să le răspundeți la întrebările legate de sex. Lucrul acesta este pentru a le arăta că nu sunteți intimidați să discutați despre lucruri legate de LGBTQ.
Din moment ce curriculumul multor grădinițe (din Occident) cuprinde și subiecte legate de transsexualitate și homosexualitate, eu aleg să fiu cea care începe să vorbească copiilor mei despre aceste lucruri înainte ca să li se spună despre ele la școală/grădiniță, astfel încât să-i pot ajuta să-ți formeze o perspectivă biblică despre lume și viață și s-o aibă ca standard al adevărului. Speranța mea este că ei vor judeca bine tot ceea ce vor auzi mai târziu în viață și care este împotriva acelui standard.
Iată cum decurg conversațiile acestea în căminul meu: Eu mai întâi ascult mult fără să dau prea mult din gură. Îi întreb pe copiii mei dacă au mai auzit cuvântul „gay” sau „homosexual”, iar mai apoi ascult răspunsul lor. Îi ajut să înțeleagă faptul că câteodată oamenii au parte de durere sau sunt confuzi când vine vorba de sexualitatea lor. Discutăm despre motivul pentru care dușmanul nostru poate să ne facă uneori să credem faptul că vom suferi mai puțin dacă vom face ceva ce Dumnezeu spune că nu e bine să facem – cum ar fi să te căsătorești cu cineva de același sex sau de a încerca să-i schimbi sexul. Dar ce știm noi despre Dumnezeu și despre inima Sa pentru poporul Său? I-ar instrui El pe cei din poporul Său să trăiască într-un mod anume dacă acel mod de viață nu ar fi cel mai bun pentru ei? Să lăsăm ca această situați să ne aducă mai aproape de copiii noștri pe măsură ce le demonstrăm faptul că putem să ne descurcăm cu discuțiile ciudate, pe teme sexuale – să-i lăsăm să știe că oricând pot pune astfel de întrebări în casa noastră și că vor primi răspunsuri sincere, directe și adevărate.
VÂRSTA 11+ ANI:
Scopul nostru aici este să umblăm împreună cu copiii noștri în călătoria lor în devenirea unei ființe sexuale. Ia în calcul să le împărtășești propria ta călătorie în devenirea unei ființe sexuale (fără să bați vreun apropo indiscret). Sau spune-le mărturii ale unor oameni care s-au luptat mult să-și înțeleagă identitatea sexuală și ale unor oameni care au renunțat la stilul lor de viață homosexual pentru a-L urma pe Isus (în limba engleză există astfel de mărturii pe site-ul www.changedmovement.com). Vorbește-le despre inima lui Dumnezeu, despre cum El ne vrea aproape de El, despre cum ne înțelege și ne iartă și despre cum El este Tatăl nostru suprem care ne-a oferit identitatea pe care o avem. Pe măsură ce ne concentrăm atenția asupra Lui și ne adâncim relația noastră cu El, ajungem să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. Spune-le despre cum unii oameni au parte de o confuzie reală cu privire la identitatea lor sexuală, motiv pentru care trebuie să îi tratăm cu compasiune și har, deoarece acel drum este unul greu și dureros, însă Dumnezeu are soluții pentru ei și îi poate vindeca. Nimic nu este imposibil pentru El. Lasă-i pe copiii tăi să audă compasiunea ta și speranța ta pentru acești oameni care suferă.
COPIII NOȘTRI POT SCHIMBA MERSUL LUCRURILOR:
Unul dintre răspunsurile pentru o comunitate de oameni homosexuali care suferă este dragostea profundă a lui Isus, în mod special arătată prin mâinile și picioarele membrilor din Biserica Sa. Din păcate, biserica a fost mai mult cunoscută ca fiind compusă din oameni care aruncă cu pietre la ei. Însă generația copiilor noștri poate fi cea care să schimbe mersul acestor lucruri – și să facă un pod de legătură între ei și comunitățile de oameni homosexuali ca să ajungă la ei cu dragostea lui Hristos prin Biserica Sa. Nu prin a le predica, condamnându-i mereu, ci prin a le demonstra un Hristos care îi iubește susținându-ne valorile pe care le avem. Eu una vreau să-i echipez pe copiii mei să facă astfel de lucruri. Sper să nu fiu singurul părinte care face acest lucru!
Articol scris de Tiffany Williams.
Articol tradus în română de Stoica Timotei.
Credit poza: https://unsplash.com/photos/GyPw0jMAI1I