DE CE NU EXISTĂ „SUFLETUL PERECHE” ?

Am primit un e-mail de la un tânăr care era frustrat din cauza relațiilor. Îi propuse recent unei fete o întâlnire, însă aceasta l-a refuzat. Ea i-a explicat că era în așteptarea „sufletului pereche”.

Aparent, ea nu credea că tânărul acesta era sufletul ei pereche.

Simt pentru tânărul acesta, deoarece mereu doare să fii refuzat – indiferent de cât de spirituală sau sfântă sună refuzarea. Am întâlnit mult prea mulți bărbați și femei care stau și își așteaptă sufletul lor pereche. Ei așteaptă ca într-o bună zi cineva să bată la ușa lor și, iată, sufletul lor pereche îi așteaptă-n prag!

Personal, cred că filozofia unui „suflet pereche” a făcut mai multe pagube decât lucruri bune în societatea noastră.  În primul rând și lucrul cel mai important este că acest concept își găsește rădăcinile tocmai în mitologia antică. Legenda spune că zeii au sfârtecat omul în două părți ca formă de pedeapsă pentru mândria omului. Din acel moment, ființele umane sunt în căutarea „sufletului pereche”, în încercarea lor disperată de a se simți din nou compleți.

Mitologia antică spune că există o cunoaștere interioară, nerostită – un sentiment pe care cineva îl are atunci când își întâlnește sufletul pereche. Așadar, sunt oameni plini pe jumătate care așteaptă pe altcineva care să-i completeze. Nu știu ce părere ai tu despre această perspectivă, însă mie nu-mi pare a fi deloc una sănătoasă.

Pe lângă faptul că această expresie o găsim în basme, ea este și cu totul nebiblică!

Este o expresie care promovează „sentimentul” și „energia” care îl atrage pe un om de altcineva. Este un concept periculos, deoarece te păcălește făcându-te să crezi că dragostea și căsnicia depind de un fel de extaz emoțional. Mai rău de atât este faptul că te poate face să crezi că ești incomplet până în momentul în care te întâlnești cu dragostea vieții tale.

Cât de mult timp va trebui să treacă până ne vom da seama că nu trebuie să ne încredem în sentimentele noastre? Ele, da, ne pot fi de folos ca indicatoare care să ne arate direcția, însă NICIODATĂ nu trebuie să reprezinte temelia pe care să ne construim relația. Pentru că, la sfârșit de zi, ne dăm seama de faptul că sentimentele vin și pleacă după bunul lor plac. Cei care-și clădesc relațiile având ca temelie sentimentele își vor da curând seama că atunci când vine ploaia, temelia aceea se va surpa, iar ceea ce au clădit se va prăbuși într-o clipă.

Peste tot în lumea noastră sunt tineri creștini care așteaptă acel moment magic când vor ajunge să-l întâlnească față în față pe cel care să le aprindă focul inimii și de care să se lege într-un mod profund. Ei îl așteaptă pe cel care îi va completa și care îi va ajuta să se simtă din nou întregi.

Nu există așa ceva! Nu este nimeni creat expres pentru a îndeplini acest lucru, anume să completeze sufletul nostru. Ba mai mult, Cuvântul lui Dumnezeu ne învață că singurul care poate umple golul sufletului nostru nu este nimeni altul decât însuși Dumnezeu.

Relațiile sănătoase încep prin înțelegerea acestei completări. Ele se bazează pe interacțiuni pozitive, o comunicare eficientă și o relaționare emoțională sănătoasă cu o altă ființă umană. Relațiile acestea se zidesc pe credință, au ca temelie alegeri sănătoase și sunt ancorate în muncă grea, dar și har din belșug. Să nu mă înțelegi greșit, relațiile sănătoase întotdeauna sunt însoțite de o abundență de sentimente, pasiuni și chiar romantism sănătos – însă se prea poate ca nu de fiecare dată să înceapă cu astfel de emoții.

Dacă ești în așteptarea acelei persoane care va declanșa acel moment magic în interiorul tău care să te facă să crezi că el sau ea este „alesul”, atunci există toate șansele să stai mult și bine în această așteptare. Te îndemn, mai degrabă, să-ți faci ție un favor începând să-ți faci legături sănătoase cu oamenii pe care Dumnezeu i-a pus în viața ta. Caută să te cunoști mai bine pe tine însuți, apoi caută să începi să cunoști oameni de sex opus care au acele calități pe care ai vrea să le aibă un viitor tovarăș de viață.

Nu te impacienta dacă sentimentele pe care le ai nu sunt magice sau mistice, deoarece, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, aceste sentimente nu există. Caută mai degrabă acele calități și trăsături de caracter care sunt atractive pentru tine, care coincid cu acele lucruri de care știi că ai nevoie și pe care le vrei într-o relație. Caută să ai o relație sănătoasă, care să te împlinească și care să fie caracterizată de respect. Fă câte un pas pe rând și fii sigur că într-o relație sentimentele vor fi mereu prezente, însă ele nu pot fi niciodată puse la baza unei relații sănătoase.

Dragostea adevărată se bazează pe o combinație sănătoasă între fapte, sentimente și multe alegeri bune.

Mă rog ca Dumnezeu să-ți dea înțelepciunea să alegi bine.

Articol scris de Debra Fileta.

Articol tradus în română de Stoica Timotei.

Thanks to Blake Carpenter @blakepnw for making this photo available freely on Unsplash.

SFATURI CU PRIVIRE LA RELAȚII PENTRU CEI SINGURI
Cosul Meu
Recent Vizualizate
Categorii