NU EȘTI O VICTIMĂ A ATRACȚIEI TALE!

Te-ai simțit vreodată atras(ă) de oameni de care n-ar fi trebuit să ai astfel de sentimente? Sau te regăsești în anumite relații în care nu vrei să fii – dar atracția față de acele persoane este pur și simplu prea puternică? Mulți oameni spun că nu ai ce face atunci când te simți atras de cineva (fie că este vorba de băiatul lipsit de orice bună manieră, dar care este foarte chipeș, fie că este vorba de acea fată tăcută din vecini, fie că este vorba chiar de o persoană de același sex cu tine). Problema cu această sintagmă: „nu ai ce face atunci când te simți atras de cineva” te transformă într-un sclav care nu mai are nicio voință sau într-o victimă a propriilor atracții sau impulsuri. Atracția nu este cel mai important lucru în luarea unei decizii, ci valorile pe care le ai. Atracția nu este un lucru rău în ea însăși, însă nu este cel mai important lucru.

Din păcate, cei mai mulți dintre noi am înțeles greșit atracția, considerând-o ca fiind ceva înnăscut în noi. Am considerat-o ca fiind ceva ce nu poate fi schimbat și ceva atât de unic și limpede pentru noi cum este personalitatea noastră. Atracția înseamnă pur și simplu că există ceva care ne intrigă la o anumită persoană sau ne apropie de ea. Aceasta este doar informația care ne spune că punem preț pe ceva ce percepem că acea persoană are. Cel mai păgubos lucru pe care îl putem face (și pe care cei mai mulți dintre noi au fost învățați să îl facă) este să credem că atracția este în primul rând și mai înainte de toate o chestiune eminamente sexuală – și nu o chestiune care ține de sistemul personal de valori.

Iată cum putem rezolva problema. Când vezi pe cineva față de care simți o oarecare atracție, acesta poate fi un timp de introspecție. Întreabă-te: „De ce simt această atracție față de acea persoană? Ce anume îmi place la ea?” Să fie oare încrederea de sine de care dă dovadă? Să fie bunătatea ei? Să fie oare faptul că ar putea fi acel tată grijuliu de care am avut nevoie în anii creșterii mele? Să reprezinte oare partea ei mai sălbatică o frumoasă aventură pe care aș putea-o avea cu ea? Oare amabilitatea ei reprezintă confortul și acceptarea după care tânjesc în mod profund? Are o ungere specifică într-un domeniu care mă pasionează (lucru care mă face să dezvolt o anumită atracție spirituală față de ea)? Este viața mea puțin mai nebunatică, însă acea persoană pare a fi cu picioarele pe pământ, la fel ca mama mea, care mereu avea grijă de mine, era tot timpul alături și îmi venea în ajutor?

Câteodată, persoana pentru care simți o anumită atracție are aceste incredibile caracteristici (sau cel puțin așa percepem noi că le are) pe care le prețuim mult sau după care tânjim. Câteodată poate fi vorba despre ceva ce am dorit să avem noi înșine. Ai observat vreodată cum persoanele cu personalități cu totul diferite se atrag reciproc?

De asemenea, sunt unii oameni care au personalități mai pline de viață și mai puternice. Cunosc mulți oameni care au o deosebită capacitate de a-i motiva pe ceilalți. Puterea lor constă în faptul că aduc energie și îi fac pe cei cu care se întâlnesc să se simtă bine, sunt spărgători de gheață și îi ajută pe ceilalți să poată interacționa mai bine. Aceste daruri sunt foarte frumoase pentru o echipă. Astfel de oameni îi atrag pe ceilalți în jurul lor destul de repede, însă lucrul acesta deseori poate fi confundat cu flirtul. Ai trecut și tu pe aici?

Așadar, oare să fie atracția rea cu totul? Nici pe departe! Atracția este un lucru frumos. Ea este o scânteie care pare a fi magică. Mă simt super atras de soția mea – nu doar din punct de vedere al caracterului, ci și fizic. Atracția este un lucru bun, însă nu cel mai important (îți aduci aminte ce spuneam la începutul articolului?). Când am întâlnit-o pe domnișoara care mi-a devenit soție, mi-am dat seama ce anume m-a atras la ea: îi plăcea la culme să râdă (și mie de asemenea și voiam mai multă voioșie în viața mea), era foarte loială prietenilor ei (eu sap după loialitate; nu trebuie să-mi fie frică de faptul că e nevoie să fiu perfect și să fac totul ca la carte), toți cei din biserică o iubeau (trăiește în relații bune cu cei din jurul ei și face ordine ori de câte ori este nevoie), Îl iubea pe Domnul Isus și umbla cu El, chiar și atunci când nu îi era ușor (așa mi-am dat seama că umblarea ei cu Domnul nu era doar o decizie interiorizată care să țină cont doar de circumstanțe), se îmbrăca decent, fără să atragă atenția asupra ei (îi păsa de felul în care se îmbracă, dar îi păsa în același timp și de curăție), era o bufniță care însă se trezea dis de dimineață ca să vorbească cu mine (știa și era gata să se jertfească, nu doar să mă facă să merg eu la ea), era pasionată și totuși se lăsa învățată (motiv pentru care știu că nu va încerca să mă oblige să-i accept punctul de vedere mereu sau să rămână încăpățânată cu privire la felul în care vede ea lucrurile pe măsură ce creștem împreună) și… arăta grozav de bine (este parte a planului lui Dumnezeu să te simți atras sexual de tovarășul tău de viață). Când am meditat la toate aceste motive pentru care mă simțeam atras de ea (sunt mult mai multe, dar m-am rezumat doar la acestea), toate reprezentau atracții după valori, nu după nevoi. Lucrurile pe care le-am văzut în ea aveau de-a face cu caracterul ei, erau niște valori pe care voiam ca soția, pe care Dumnezeu urma să mi-o dea, să le aibă.

O, ce bine de tine, dar ce să fac dacă simt atracție față de oameni cu care nu-mi doresc să fiu? Ce să fac dacă simt atracție față de băiatul acela fără cei șapte ani de acasă, dar care este super chipeș sau față de fata aceea căreia îi pasă doar de ea și căreia nu-i pasă ce vreau eu? Cu toții am trecut pe aici, așa că permite-mi să-ți prezint câțiva pași simpli pe care poți începe să-i faci în drumul renunțării la acea atracție din inima ta.

1 – În loc s-o numești atracție (care de regulă are implicații romantice sau chiar sexuale), numește-o „îmi place”. Îmi place acest fel de băieți. Îmi place acea fată. Lucrul acesta începe să golească de energie sexuală atracția în sine și te face să vezi care sunt valorile pe care le ai.

2. Întreabă-te ce anume te atrage la ei. Să fie oare încrederea de sine de care dau dovadă? Să fie felul lor de a fi? Să fie spiritul lor aventuros?

3. Spune lucrurilor pe nume. Să-ți placă deoarece dă dovadă de maturitate spirituală, de bunătate, de încredere de sine? Să-ți placă deoarece poate suplini nevoia unui tată, unui bărbat în viața ta? Să fie o plăcere a frumuseții? Probabil că acum poți vedea că aceasta este o dorință și o valoare a ta și că este o caracteristică după care te uiți la o altă persoană.

4. Găsește alți oameni de încredere care au acea caracteristică și care interacționează cu acea persoană. Nu suntem ispitiți să bem apă dintr-un iaz când avem prin preajmă un robinet unde curge apă potabilă, însă nu putem spune același lucru atunci când vii dintr-un deșert și dai de-un iaz.

5. Dacă simți că-ți lipsește ceva, cere-I Domnului să te ajute să crești în acea privință. „Doamne, vreau să fiu mai amuzant” sau „Doamne, nu mă simt prea bărbat, mă simt ca un fals sau că nu mă ridic la înălțimea așteptărilor. Te rog să-mi arăți ce înseamnă să fii un bărbat.” sau „Doamne, îmi place de ea că iubește Cuvântul Tău. Te rog, ajută-mă să iubesc și eu Cuvântul Tău la fel de mult ca ea.”

Ce se întâmplă dacă faci toate aceste lucruri și ajungi la concluzia că persoana pe care o placi este atrăgătoare? Foarte bine! Ai ajuns să vezi că ești o ființă sexuală și că ești atras de cineva. Însă nu uita că atracția fizică este doar o parte minoră într-o relație. Dacă acesta ar fi fost factorul determinant pentru o relație, ce se va întâmpla atunci când, după ce vă veți căsători, acea atracție fizică dispare? Sau atunci când începi să simți o atracție față de altcineva, nu față de tovarășul tău de viață?

Atracția este pur și simplu un indicator al faptului că ai ceva în tine care te leagă de alți oameni – însă atracția nu trebuie să-ți dicteze viitorul și deciziile pe care le iei. Poți sărbători ceea ce valorezi – însă nu poți să o lași să-ți conducă viața!

Articol scris de Abram Goff.

Articol tradus în română de Stoica Timotei.


Credit poză: https://unsplash.com/photos/D3GYTrmj77M

NU TRĂI CU SCOPUL DE A TE CĂSĂTORI. TRĂIEȘTE CU SCOPUL DE A TRĂI.
CÂT DE DEPARTE ESTE PREA DEPARTE: BARIERE FIZICE
Cosul Meu
Recent Vizualizate
Categorii