„Creștinul depresiv nu este creștin cu adevărat.”
Afirmația lui falsă a răsunat în urechile mele ca un gong puternic care mai apoi plutea în aer ca fumul, așteptând să fie scos afară. Nu eram prea sigură de felul în care a început această conversație, însă un lucru a dus la altul, așadar iată-mă cu acest oaspete al meu, care întâmplător sau nu, mai era și păstor, și alături de el era un grup de bărbați și femei care discutau despre existența depresiei din rândul creștinilor.
Probabil a fost o discuție grea pentru fiecare, însă, după cum îți poți închipui, pentru mine a fost o discuție chinuitoare. Spun lucrul acesta, deoarece acest oaspete al meu nu știa că eu tocmai mă ridicam din groapa îngrozitoare a depresiei prin care trecusem. Prea puțin știa el că acea discuție era una personală, deoarece pentru mine perioada de depresie o puteam asemăna cu chinurile iadului. Prea puțin știa el că inima mea se luptase și că trupul meu cedase sub presiunea depresiei, însă Isus mă ținuse întreagă în tot drumul meu al refacerii.
Poate și tu poți rezona cu cele scrise mai sus. Poate că și tu, la rândul tău, ai auzit cuvinte aspre și critice din partea unor oameni care nu înțeleg, n-au experimentat și, prin urmare, nu par să priceapă deloc situația prin care treci.
În calitate de consilier licențiat, mi se frânge inima să aud mituri și minciuni pe care credincioșii le cred cu privire la depresie (și la bolile mintale în general) și rușinea care însoțește acest subiect. Îmi pare grozav de rău dacă și tu ai trecut pe aici. Din păcate (iar lucrul acesta este în mod special valabil dacă faci parte din anumite cercuri de credincioși) există cele mai mari șanse să fi trecut și tu pe aici.
Pe măsură ce-am ajuns să interacționez cu tot mai mulți oameni pe acest subiect în cursul anilor, am observat faptul că există câteva idei false grave care continuă să se răspândească printre credincioși.
Prima și de departe cea mai falsă noțiune este că trebuie să fii „slab” dacă te lupți cu probleme mintale, ca și cum lupta ta este o reflecție a puterii tale. A doua noțiune, cea pe care o aud cel mai des, este că lupta cu problemele mintale înseamnă o lipsă a credinței sau o problemă în umblarea ta cu Domnul. A treia noțiune este o afirmație falsă care tinde că circule printre creștini și care spune că singurul lucru de care ai nevoie ca să treci biruitor prin lupta ta constă doar în rugăciune și Cuvântul lui Dumnezeu.
Prietene, toate aceste afirmații nu pot să fie mai departe de adevăr și să producă atât de multă rană înlăuntrul oamenilor care duc aceste lupte. Dacă ai auzit și tu vreodată astfel de afirmații false precum cele menționate mai sus, iată în continuare ceea ce vreau ca tu să înțelegi:
1. LUPTA TA NU ESTE O REFLECȚIE A PUTERII TALE
Lupta ta nu indică o slăbiciune; de fapt, cei care se luptă cu probleme mintale sunt de obicei cei mai puternici oameni. Dacă viața este o călătorie, atunci cei care se confruntă cu probleme mintale își trăiesc viața ducând pe umeri o povară de suferință în plus, dar totuși parcurg același drum ca vecinii lor.
Pași care reflectă credincioșie. Pași care reflectă speranță și o putere remarcabilă și curajoasă.
Puterea nu înseamnă lipsa luptei; puterea înseamnă să treci peste problemele de zi cu zi. Puterea înseamnă a cere ajutor. Puterea înseamnă a-ți înțelege limitările și a-ți reseta așteptările în perioadele de frământare. Puterea înseamnă a auzi cuvinte de descurajare și totuși a alege să nu le crezi. Puterea înseamnă a te ține strâns de adevăr. Puterea înseamnă a crede că există o luminiță la capătul tunelului, chiar dacă în momentul de față încă n-o poți întrezări. Și, în cele din urmă, puterea înseamnă a recunoaște faptul că atunci când ne simțim slabi este Cineva care ne face puternici (vezi 2 Corinteni 12:9-11). Când Dumnezeu este tăria noastră, nimic și nimeni nu ne poate opri. Și, datorită acestui lucru, tu, prietenul meu, care porți o luptă dureroasă, ești unul dintre cei mai puternici oameni de pe fața pământului. Să nu cumva să-ți permiți vreodată să crezi altceva despre tine!
2. LUPTA TA NU ESTE O REFLECȚIE A CREDINȚEI TALE
Nu doar că este greșit să crezi că lupta cu o problemă mintală este o reflecție a credinței tale, dar este și ceva cu totul contrar întregului mesaj al lui Hristos. În calitate de credincioși, nouă nu ni s-a promis niciodată o viață lipsită de durere, boală sau lupte. De fapt, Isus ne amintește că în lumea aceasta vom avea necazuri (vezi Ioan 16:33). Însă în mijlocul necazurilor noastre ne este promis un Mântuitor, un Mângâietor și un Prieten. Când privesc în urmă la cele mai dificile momente în care m-am luptat cu depresia și anxietatea, Îl văd pe Isus fiind de partea mea. El este ajutorul meu permanent în vreme de nevoie (vezi Psalmul 46:1).
Îmi aduc aminte că plângeam într-o noapte și mă simțeam singură, însă chiar atunci prezența lui Dumnezeu m-a copleșit. Chiar în acele momente când aveam cea mai mare nevoie.
Luptele privitoare la sănătatea mintală n-au nimic a face cu lipsa credinței. De fapt, atât pentru mine, cât și pentru mulți alții, lupta aceasta a fost un catalizator care a dat naștere unei credințe și mai profunde.
În unele zile, în cele mai dificile momente, credința a fost singurul lucru de care m-am ținut strânsă. Lupta ta nu este o reflecție a credinței tale. De fapt, dacă Dumnezeu este aproape de cel cu inima zdrobită… ești mai aproape într-un astfel de moment decât ai fost înainte. Ține-te strâns de acest adevăr și continuă să te ții strâns de Dumnezeu, indiferent de ce îți spun ceilalți.
3. LUPTA TA POATE FI ATENUATĂ
În călătoria mea prin depresie și anxietate am învățat că credința și fapta merg mereu împreună. Când avem credință ne mișcăm. Când Isus a vindecat slăbănogul de la Betesda, El i-a spus: „ridică-te […] și umblă” (vezi Ioan 5:8). Umblarea pentru omul paralizat nu pare a fi posibilă, așa cum ne pare adesea imposibil să fim în stare să „trăim” atunci când ne luptăm cu depresia și anxietatea. Însă Isus ne întinde mâna și ne spune să ne ridicăm din starea noastră și să umblăm. Fă pasul următor. Mișcă-ți acea parte a trupului tău despre care crezi că este moartă sau pe moarte. Treci la faptă! În acest timp crede că Dumnezeu o să-ți dea puterea de care ai nevoie ca să faci pasul următor. A trece la fapte în acest domeniu al vieții noastre înseamnă a înțelege rolul pe care îl joacă consilierea și medicamentația în atenuarea luptelor noastre. Acestea sunt mijloace de bază în luarea inițiativei înspre sănătatea mintală și sunt eficiente!
După cum nu am l-am face pe un om bolnav de cancer sau diabet să se simtă rușinat din cauza suferinței din trupul lui, tot așa trebuie să privim și bolile mentale, ca pe o luptă a trupului și a creierului. Doar atunci vom fi în stare să-l tratăm cum trebuie. Nu doar că este bine, ci este necesar să căutăm terapie, iar mai apoi să urmăm medicamentația oferită. Sunt atât de multe cauze ale bolilor mintale și, fie că sunt înrădăcinate în traumă, hormoni, dezechilibre chimice sau stres, acestea se infiltrează în fiecare parte a vieții tale. Ține de tine să te asiguri de faptul că primești ajutorul de care ai nevoie și că ai grijă de tine, indiferent de ceea ce ceilalți cred. Nu lăsa cinismul, frica, reținerea sau credința falsă a altora să te împiedice din a-ți oferi darul vindecării. Cea mai profundă rugăciune a mea este ca, în calitate de trup de credincioși, atitudinea și inima noastră să se schimbe pe măsură ce facem față acestei probleme importante – adică să creăm un mediu în care să-i îmbrățișăm pe cei care se luptă cu probleme mintale și sunt în dureri, decât să-i împingem și să-i îndepărtăm.
Articol scris de Debra Fileta.
Articol tradus în română de Stoica Timotei.
Credit poza: https://unsplash.com/photos/4JxV3Gs42Ks